maandag, maart 08, 2010

Ontwikkeling


Nu de kinderen 2 en 3 zijn, gaat hun ontwikkeling iets minder snel dan het eerste jaar. Maar stiekem leren ze er elke dag weer wat bij, en worden we regelmatig verrast door weer iets nieuws. Zo liggen we de laatste tijd regelmatig stiekem dubbel van het lachen als we Nynke bezig horen met Rens, of wanneer Nynke spontaan iets vertelt over wat ze heeft meegemaakt. Zo werd ik afgelopen zaterdag wakker op het moment dat de kinderen besloten hadden om naar beneden te gaan. Rens (die prima zelf vooruit van de trap kan lopen) werd door Nynke vakkundig naar beneden gecoacht. " Kom maar, Rens, dan gaan we naar beneden. Je moet je wel goed vasthouden hoor, dan val je niet! Kom maar Rensje, dan gaan we naar beneden, een broodje eten. Die kan ik zelf wel smeren hoor!". En Rens, twee als ie is: "Nee Nynke, hoeft niet broodje smeren, Rens zelf broodje smeren!"

Nynke is ook erg zorgzaam de laatste tijd voor de poppen, de beren en al het andere (inclusief haar deken) dat volgens Nynke kan praten. Zo wist ze laatst te melden dat de deken graag naar beneden wilde (terwijl ze donders goed weet dat ie van ons boven moet blijven), en worden we regelmatig tot stilte gemaand omdat er ergens een pop of een beer slaapt. Het vriendje van vandaag was een beertje dat tot nog toe geen blik waardig gekeurd werd, maar nu opeens Bollie heet en overal mee naar toe moet. We kunnen zowieso nergens meer heen zonder dat er een pop of beer meegaat, en Nynke sjouwt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat met een van haar poppen onder de arm. Hier was ze aan het helpen met eten koken, en uiteraard moest de pop ook helpen...

's Avonds worden alle knuffels keurig in het campingbedje op Nynkes kamer gelegd en ingestopt. Rens neemt dit gedrag (zoals alles wat zijn zus doet) direct over en vertelt nu regelmatig wat er in het hoofd van zijn ' japie' omgaat. Veel meer dan slapen, wakker zijn en naar "meden" willen is dat niet, maar toch.

Rens is op dit moment in de fase van zelf doen en alles tegenspreken. Waar Nynke dat afdeed met gewoon Nee, gaat Rens een stap verder door overal op te reageren met hetzij een uitdagend " Echt Niet!" ofwel een duidelijk " hoef niet <invullen wat van toepassing is>". En van eten heeft ie tegenwoordig redelijk snel " noeg had!"

De vakantie, hoewel al een half jaar geleden, heeft ook veel indruk gemaakt. Rens en Nynke gaan nog steeds regelmatig op vakantie, meestal naar " merika", Berend Botje achterna. Als voertuig dient meestal de bank in de kamer, die getransformeerd wordt tot vliegtuig, boot of auto naar gelang de stemming. Uiteraard moeten dan ook alle knuffels aan boord, en mocht vandaag de hele boekenverzameling mee. Ander favoriet vervoermiddel is de trein, die samengesteld wordt uit zoveel mogelijk stoelen. En een boo d/t schappenkrat is natuurlijk ook bij uitstek geschikt als boot!

Ook fysiek gaat Nynke nog steeds hard vooruit. Zo ben ik haar nu aan het leren hinkelen, en heeft ze ondertussen een spelletje gemaakt van zo hard mogelijk draven. In het bos aan de overkant is een klein heuveltje waar je van af kunt, en Nynke neemt nu een aanloop door de hele tuin om daar zo hard mogelijk van af te gaan. Uiteraard niet voor heel hard " Klaar voor de Start. AF!!!" geroepen te hebben. Laatst vond ik een paar blikken om op te lopen in de garage, en ook dat is voor Nynke al geen probleem meer!

Geen opmerkingen: