zondag, november 30, 2008

November is de maand van het binnenspelen

Jullie hebben het ongetwijfeld zelf ook gemerkt: het was de afgelopen maand niet echt mooi buitenspeelweer. Terwijl ik dit schrijf valt buiten de natte sneeuw uit de lucht, de auto is onbeschrijfelijk smerig (en wassen heeft niet veel zin want morgen is ie weer vies), en de tuin ligt vol afgevallen bladeren. Tijd om binnen te spelen dus!

Nynke is de laatste tijd vooral creatief bezig met kleuren, verven en tekenen. Er gaat geen dag voorbij zonder dat het verf-shirt aan moet, en tegenwoordig hoort bij die outfit ook een mooie hoed met stoomboot, die ze op de crèche gemaakt heeft. Leuk om te zien hoe ze zo haar fantasie gaat gebruiken. 2 keer in de klei drukken en het is een vogel, om vervolgens na 1 keer rollen te transformeren in een heuse stoomboot, die op zijn beurt weer verandert in “ sarte piet”.

Nynke begint het concept van het sinterklaasfeest aardig door te krijgen, en vond het erg leuk op het sinterklaasfeest van de gemeente bolsward. Sinterklaas kreeg netjes een hand en werd keurig uitgezwaaid. De zwarte pieten die we gister in Balk tegenkwamen waren nog wel wat indrukwekkend, maar uiteraard werden de pepernoten (een woord dat mevrouw in twee talen foutloos uitspreekt, je moet wel weten waar je prioriteiten liggen) wel dankbaar uit de hand gepakt.
Met water spelen is een ander favoriet tijdverdrijf. Zodra we aan het koken slaan wil Nynke “ helpuh”, maar die hulp komt vooral neer op het op de “ tlap” staan en met water knoeien. Daarbij gaat er ook wel eens wat over het aanrecht en de grond, zodat Rens ook mee kan spelen (hij heeft tot nu toe vooral een rol als menselijke dweil)…..

Rens heeft ondertussen goed door hoe je moet kruipen, en tijgert het hele huis door achter zijn blokjes, heit of mama aan.

Zitten lukt ondertussen ook uitstekend, en dat opent weer nieuwe mogelijkheden, zoals met blokjes spelen of op de auto zitten, samen met Nynke of alleen. Een van de dingen die Nynke bedacht heeft is kermis spelen met heities stoel. Rens moet daarbij in mijn stoel zitten en vervolgens gaat Nynke zo hard mogelijk rondjes lopen. Afijn, kijk zelf….

Rens kan zich prima zelf vermaken, zolang er maar mensen in de buurt zijn. Krijgt ie het gevoel dat ie alleen gelaten wordt, dan kruipt ie al protesterend achter je aan. Al met al vermaken we ons prima, alhoewel het binnenkort denk ik wel weer tijd wordt voor een middagje speelbos Joure…..





Geen opmerkingen: